Wikipedia

Sökresultat

måndag 14 mars 2016

En vanlig sjöstjärna är allmänt känd för sin förmåga att öppna stora blåmusslor. När en sjöstjärna ska äta en mussla sätter den sig som en klocka över musslan. Den sätter fast ett stort antal sugfötter på vart och ett av musslans två skal. En välvuxen sjöstjärna kan med denna teknik utöva en dragkraft som motsvarar 4 kg. Man har ansett att sjöstjärnan utsöndrar ämnen som förlamar musslan men mycket tyder på att detta tryck är nog för att öppna musslan. Det räcker att skalet öppnas 1 mm för att sjöstjärnan ska kunna få in sin mage och komma i kontakt med musslans mjukdelar så att den kan börja bryta ner dem.



torsdag 25 februari 2016

Tagghudingar lever i havet oftast på havsbotten, där de rör sig med slangfötter. De har ett yttre skelett av kalkplattor som ofta är täckt av taggar. Flera arter är giftiga. Cirka 7000 arter i stammentagghudingar finns beskrivna. Tagghudingarna tillhör överstammen deuterostomier som även ryggsträngsdjuren tillhör.Tagghudingens skelett består av kalciumkarbonat. Om en tagghuding tappar en arm så växer den ut snabbt igen. De är skildkönade och saknar hjärna och huvud.


                                     FÖRÖKNING
De flesta tagghudingar förökar sig genom att de sprutar ut sina spermier eller ägg i vattnet. Där möts äggen och sperma, det bildas då ett plankton. De sjunker sedan till bottnen och utvecklas till fullvuxna organismer. Detta kallas yttre befruktning.


Vad äter tagghudingar?
Vanlig föda för sjöborrar är alger som den lätt betar av med sina starka tänder.
Sjögurkor lever främst på döda organismer och plankton, som den stoppar i sig med de tentakler som finns runt munnen.
Sjöliljor är i stället djur som lever på bland annat plankton. Munnen sitter under armarna, som den använder för att fånga föda med. vissa fall.

En intressant sak om vissa tagghudingarna är att om kroppsdelar lossnar kan dessa starta bilda en ny organism. Om till exempel en sjöstjärna blir av med ena armen kommer det alltså att växa ut en ny arm, medan den som har lossnat bildar en ny sjöstjärna.